Hogy kell bánni a nőkkel?

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

Hogy kell bánni a nőkkel?

kávéházi kabarészínház

 

Bemutató: 2007. június 27. Nelson Café

 

Az előadás folytatása a tavaly feltett kabaré-kérdésnek, tudniillik: Hogy kell bánni a férfiakkal?

Igazságtalanok lennénk a nőkkel, ha nem tennénk fel rájuk vonatkoztatva is ugyanazokat a kérdéseket, amelyeket 2006 tavaszán a férfiakról kérdeztünk, s ezúttal is Karinthy Frigyes művein keresztül keressük a válaszokat.

 

Szereplők:

 

Boldizsár Tünde, Hartai Laura,

Bicskei Kiss László, Farkas Zoltán, Pásztor Zsolt, Zsitva József

 

Karinthy Frigyes műveit színpadra alkalmazta és rendezte:

Bicskei Kiss László

 

 

Nincs könnyű helyzetben a rendező, a színész, a színházcsináló ember, de a néző sem, amikor ma kávéházi kabarét csinál, játszik, rendez vagy néz.

A gatyaletolós, aktuálpolitizálós, nézőpukkasztós-kényszerkreatív előadások korában humort szembeállítani a viccel, derűt a röhögéssel reménytelen vállalkozásnak tűnik. Elhavazott, zebránledudálós, járdaszélrőlanyázós korunkban arra kérni a nézőt, üljön le másfél órára, igyon egy kapucínert – talán a pincér sem javítja ki kapuccsínó-ra -, és felejtse el, amit kedvenc magazinja horoszkóp-rovatában olvasott arról, mit érez és gondol ma az emberi kapcsolatokról, a másik nemről – vagy igenről -, fürödjön bele Karinthy Frigyes kortalan bölcsességébe a „válaszolunk olvasóinknak” jótanácsai helyett, és mosolyogjon vagy nevessen vagy takarja el a könnyét, ha úgy érzi, önmagát látja a színpadon: túl merész feladatnak tűnik.

Hiszen még a tegnap-megjelent, holnapra-eltűnik hírmondó, újság, műsor is nagyobb figyelmet követel, több igazságot, „hasznos információt” vagy érdekességet ígér, mint az a néhány plakát a Hajós utcában, a Picasso Point Kávéház üvegablakán, amely az előadásra invitálja a nézőt.

Mégis remélem, a máig legolvasottabb magyar szerző, Karinthy Frigyes kávéházi kabarészínháza ezúttal is megtölti a nézőteret. Mert üzenet ez a bulikultúrának, a sekélyességnek és az igénytelenségnek, nem rendőrségi engedély-köteles tüntetés emberségünk, polgárságunk, Kárpát-medencei kultúránk mellett, hogy ebben a hektikus nagyvárosban, idegesítő-imádnivaló rokonaink-barátaink-ismerőseink között is ügy számunkra mindaz, ami szüleink, nagyszüleink emberségét, nagyvonalúságát, szeretetét táplálta.

Nézőtéren, színpadon egyaránt.

 

Szeretettel várom mindazokat az előadásokon (Karinthy Frigyes: Hogy kell bánni a férfiakkal?; Hogy kell bánni a nőkkel?), akik még fontosnak tartják színházkultúránk e ritka szeletének fennmaradását.

S persze főképp azokat, akik jól akarnak szórakozni.

 

Üdvözlettel

Bicskei Kiss László

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép