A funtineli boszorkány

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

Galéria

Ajánló Ajánló

Videó

Sajtóvisszhang

Vendégkönyv

Wass Albert: A funtineli boszorkány

dráma két felvonásban

 

Ősbemutató: 2008. október 11. Pestszentimrei Közösségi Ház

 

Szereplők:

 

 

Nuca

Hartai Laura / Facskó Marica

Kocsmáros

Zsitva József / Kassai László

Tóderik

Rékai Nándor

Mitru    

Balázs András / Durkó Zoltán

Éltető báró

Bicskei Kiss László

Dumitru

Medve József

Asszonyok

Bakos Panna, Bognár Anita, Szávai Katalin, Vén Friderika, Weisz Ildikó, Zernovácz Erzsébet

Ferenc

Hole Dániel

Csendőr

Kincses Antal / Sági Kristóf / Soltész Richárd

Cigányasszony, Öregasszony    

Árpád Andrea / Boldizsár Tünde

Gáspár

Makray Gábor / Petri Viktor

Iván

Mucsi Sándor / Guttin András

Bandilla

Varga Tamás

Öreg

Cser Sándor

Legény

Kelemen Szabolcs

Juon

Balázs András

Pap

Baku György

Kisfiú

Bodori Panka sz.n. /

Kiss Zsófia sz.n.

Díszlet: Neudold Júlia

Dramaturg: Juhász Ákos László

Rendezte: Bicskei Kiss László

 

 

Most, miközben ellentmondó politikai információk árasztanak el bennünket, mikor személyes és nemzeti jövőnk egyformán tele bizonytalansággal, mikor igazságot hamisságtól szétválasztani nehezen tudhatunk, s csak hihetjük az igazat, mikor emberi, társadalmi, személyes értékeink, belső értékeink, mindaz, amire szüleink tanítottak, eltűnni látszanak, mikor szavaink jelentése megváltozik, s már nem tudhatjuk, ki mit ért, gondol amögött, amit mond, egy olyan előadást szeretnék figyelmükbe ajánlani, mely tisztaságával, szókimondásával, értékrendjének csorbítatlan keménységével szembefordul a zűrzavarral, a hazugsággal, az önzéssel és a kirekesztő gondolatokkal.

Wass Albert személye régóta kavar viharokat maga körül. A funtineli boszorkány című műve azonban, melyet a Főnix Színházi Műhely állított elsőként színpadra, még a legelfogultabbakat is elgondolkodásra késztette. Hiszen a hősnő nemzetisége román, körülötte sok nemzetiség kavarog konfliktusokban és egyetértésben; de emberségük vagy embertelenségük nem nációjuk függvénye. Igazságukat vagy önzésüket nem az határozza meg,[ milyen nyelven szólnak. Emberi nagyságukat vagy kisstílű akarnokságaikat nem nacionális hovatartozásuk irányítja.

Ez az előadás egy tiszta pont a körülöttünk kavargó bizonytalanság-áradatban. Kis sziget, ahol néhány órára a szavak visszakapják eredeti jelentésüket, ahol a kimondott szónak súlya és következménye van, ahol az emberség mértéke a tett, és ahol tetteinkért, szavainkért felelősséggel tartozunk. Néhány óra abból a világból, mely itt van ugyan most is körülöttünk, a hétköznapjainkban, valamennyiünk gondolkodásában és szívében, de e nagyvárosi-nagyvilági zajban gyakran nem halljuk meg hangját, s a pillanat kísértései vagy akarásai mentén mozogva tesszük a dolgunkat. Ez az előadás tiszta gondolataival, tiszta szándékaival, tiszta értékrendjével és tiszta nyelvezetével talán hozzásegít bennünket a hétköznapok tisztánlátásához is.

 

Bicskei Kiss László

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép