Sajtóvisszhang: Purparlé Velencében

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

Megjelent: Petővári Ágnes színikritikái

2014.június 9.

Szerző: Dr. Petővári Ágnes

 

Thuróczy Katalin: Purparlé Velencében

Főnix Színház

 

A Főnix Színház idei évadának utolsó premierje ez a produkció, aminek első szereposztása május 30-án, a második pedig június 6-án mutatkozott be. Ez a darabválasztás azért is érdekes, mert inkább komoly, elgondolkodtató műveket szeretnek műsorukra tűzni, így palettájukon a vígjáték meglepetésnek számít. Thuróczy Katalin az olasz commedia dell’arte hagyományát eleveníti fel, művének középpontjába a 18. század legismertebb és legtermékenyebb olasz szerzőjét, Carlo Goldonit állítja. A 120 művet alkotó Goldoni ennek a műfajnak számtalan elemét reformálja meg, vásári komédiából polgári vígjátékká alakítja, ugyan meghagyja a tipikus figurákat, így a Kapitányt, a Doktort, a szerelmes Pantalonét, az okos, a naiv és a buta szolgát meg a sorsüldözött szerelmespárt, nem engedi az álarc viselését, a színészeket rögtönzését, ő ír nekik kissé emelkedettebb stílusban szöveget. Thuróczy Katalin teljesen új művet hoz létre, nem Goldoni egyik darabját adja vissza, hanem többől gyúrja össze ezt az igen aranyos, szerethető, habkönnyű komédiát. Egyedül a nálunk Mirandolina néven közkinccsé vált A fogadósnőre utal. A cím is hajaz a világot jelentő deszkákon leggyakrabban játszott Csetepaté Chioggiában-ra. Imitt-amott más hasonlóságok is felfedezhetők, például a főszereplő Zanetta, a pergőnyelvű, már három férjet elfogyasztó, de a negyedik után ácsingózó fogadósné.

 

Az írónő a Purparlé Velencében-be az állandó karakterek közül csak ötöt emel be, Goldoni mesteren kívül szerepel még Zanetta, a mutatós, nagyszájú szépasszony, Truffaldino, a hősszerelmes és nevettető, Toffolo, a furfangos, még a gazdája eszén is túljáró szolga, Angelica, a Truffaldinóba belehabarodott, sanyarú sorsa miatt mindig sírdogáló leányzó és Niccolo, az ostoba, ámde tehetős udvarló. A cselekményben minden olyasmi akad, ami elengedhetetlen feltétele egy igazi, vérbő komédiának. Van benne igen szemrevaló gonosz mostoha, és az általa csak háztartási robotnak kezelt nevelt leány, akit ’jóanyja’ akarata és vonzalma ellenére akar férjhez adni az együgyű, ámde vagyonos fiúhoz. Két, társulat nélküli színész is előfordul, az egyik a kedvesét, a folyton kesergő és picsogó lányt akarja megszöktetni, a másikat csak a potyázás érdekli, szerencséjére, mindig csurran-cseppen neki valami. Rajtuk kívül még ott kavarog a gyengeelméjű polgár is, aki a takaros fogadósnéra feni a fogát. Truffaldino márki-álöltözetbe bújik, hogy megtévessze a kapzsi Zanettát, és női ruhába, hogy a fajankó Niccolót átverje. Amit félre lehet érteni és magyarázni, azt félreértik és magyarázzák, füllentenek, és nagyokat lódítanak, sőt blöffölnek is, ha kell. Egyszóval tökéletes és roppant szórakoztató itáliai vígjáték kerekedik ebből.

 

A hamisítatlan olasz miliőről a Csáki Rita, Makray Gábor és Veres Dóra tervezte, száradó lepedőkből, kikötői bakokból álló látványvilág gondoskodik, mindezt gazdagítja a ricsaj, a veszekedős, csipkelődő, egymást ugrató, pajzán beszéd. Gallai Péternek, a Piramis együttes billentyűsének fülbemászó, a suszterinasok által is fütyülhető dallamai is az előadás hangulatát erősítik. Hartai Laura korhű jelmezei remekül illenek a darabhoz. A produkciót a Főnix Színház művészei szemmel láthatóan kedvtelve és igen magas színvonalon adják elő. Június első péntekjén a huncut, szerelem- és pénzéhes Zanettát Facskó Marica hibátlanul formálja meg. Egyszerre megértésre, ölelésre vágyó szépasszony és kibírhatatlan fúria. Makray Gábor az élelmes, ördögien ügyes Toffolót elismerésre méltóan jeleníti meg. Albert Johanna, a Főnix Színház Drámastúdiójának színinövendéke a szegény Angelica-Hamupipőkét kedvesen, bájosan kelti életre. A színészetet még tanuló Várkonyi Tamás Carlo Goldonit remekül személyesíti meg. Hole Dániel a tökkelütött Niccolót derekasan helytállva viszi fel a színre. Bicskei Kiss László, a Magyar Kultúra Lovagja nem csak rendezi a darabot, hanem Truffaldinót játssza is. A színészmesterség minden csínja-bínja a kisujjában van, ez jól látszik briliáns alakításán. Sima modorú márkit, könnyűvérű nőt, elhivatott színészt vinni a nézők elé, egyre megy, mert igen meggyőzően hozza mindegyik figurát.

 

A jámbor nézőnek nincs mindig lelki érkezése nehéz, súlyos társadalmi gondokkal, gazdasági bajokkal foglalkozni, mához szóló üzeneteket elrejtő kódokat megfejteni. Viszont, mint egy falat kenyérre, oly nagy szüksége van ilyen estékre, amikor harsányan nevethet, önfeledten hahotázhat, felhőtlen örömmel kacaghat, vagyis kiszakadhat a mindennapok taposómalmából.

 

 

 

Megjelent: artiq.hu

2014.június 24.

Szerző: Horváth Nikolett

 

SZERELEM OLASZ MÓDRA

 

Az RS9 Színház egy olyan gyöngyszem a város szívében, mint Velence az Olaszoknál. Valahol Budapest alatt eldugva bújik meg ez a pici befogadó színházként működő pincehelyiség, ahol a művészet találkozik a szórakozással. Legalább is a Főnix Színház legújabb darabjában ez történik. A Purparlé Velencében egy hamisítatlan vérbő olasz komédia.

 

 

Még nem voltam korábban pince színházban, így elképzelni sem tudtam, milyen is lehet az. Elvárásoktól mentesen, kíváncsian léptem át a küszöböt a pince gyomrába vezető lépcsőhöz. A terem akár egy borospince is lehetett volna boltíves tetejével és párás, hűvös levegőjével már önmagában olyan különleges hangulatot kelt a nézőben, amely igazi kuriózum a színház világában.

 

A darab egy két részes komédia, amely Velencében játszódik. Ugyan vérpezsdítő olasz vígjátékról van szó a szerző egy tehetséges magyar írónő Thuróczy Katalin. Nem lehet meghatározni kifejezett főszereplőt vagy főszereplőket.

Zanetta (Hartai Laura / Facskó Marica) a kikapós fogadósné, éppen sokadik férjére vadászik azonban nem éri be akárkivel, egy rangos úrra fáj a foga. Kapóra jön hát neki, amikor egy „márki” érkezik a fogadóba… Truffaldinonak (Bicskei Kiss László) azonban nem, hogy rangja még pénze sincsen, viszont tehetsége az van. A furfangos színész nem másért, mint egyetlen szerelméért Angelicaért (Bognár Anita / Albert Johanna) tért vissza Velencébe és öltött álruhát. A lány pedig mit ad Isten éppen Zanetta mostohalánya, aki folyvást szerelme után sír és nem hajlandó elfogadni mostohája választottját. Ezért nem is tudjuk hibáztatni, hiszen a kiszemelt vőlegény, Niccolo (Jeszmás László / Hole Dániel) már ami a személyiségét illeti nem egy főnyeremény. Mit szépítsük szegény buta, mint a tök, így hát rendkívül befolyásolható. Együgyűségét Toffolo (Tarr György / Makray Gábor) a csavaros eszű színész ki is használja. Toffolo a mesteri konspirátor, Truffaldino barátja és nem mellesleg a szolgálóját alakítja a lányszöktetős színjátékban. Hála Isten adta tehetségének sikerül mindig úgy alakítania az eseményeket, hogy ő kerüljön ki belőle jól. Goldoni (Várkonyi Tamás) az egyetlen, aki mindenről tud és ismeri az igazságot. Ő követi végig hőseinket a rögös úton ihletet merítve belőlük a következő színdarabjához.

 

A díszlet meglepően gazdag és látványos. A hely adottságait maximálisan kihasználták és igazán hangulatos olasz fogadót varázsoltak a nézők örömére. Sok nagyobb színházban láthattunk már kevésbé ötletes vagy szegényes díszletet.

 

 

A színészek mindegyike kiválóan alakítja a maga karakterét kidomborítva azon jellemvonásokat, amelyek egyedivé teszik azokat. A legtöbb humor forrás is ezekből ered. A fogadósné (Hartai Laura) egy igazi fúria, azonban ha potenciális férjjelöltet szimatol magára ölti mézes-mázas modorát és kenyérre lehet kenni. Toffolo (Tarr György) akár egy igazi lángelme ötli ki a jobbnál jobb cseleket, hogy még több pénzt csalhasson ki az ügyefogyott Niccoloból (Jeszmás László), aki olyan hangon énekel, hogy a holtak is feltámadnának tőle. Truffaldino (Bicskei Kiss László) igazi hiú színész, akit hajt a szerelem. Angelica (Bognár Anita) pedig a “szürke kisegér”, aki Zanetta minden parancsát lesi és apróbb hisztirohamokat kap, amint Niccolo a kiszemelt jövendőbeli szóba kerül. Goldoni (Várkonyi Tamás) pedig a szemlélődő író, aki nem hisz a szerelem erejében, persze csak egy darabig…

 

 

A produkcióhoz a jelmezeket az egyik szereplő Tóth-Hartai Laura készítette. Szépen kidolgozott és kivitelezett ruhadarabok, amelyek hűen tükrözik a kort, amelyben a darab játszódik. Az időben való tájékozódást az is segíti, hogy Carlo Goldoni egy valós személyiség, aki az 1700-as években valóban Velencében élt és alkotott, mégpedig komédiákat. Legjelentősebb munkái a Két úr Velencében és a Fogadósnő, amelyek valószínűleg Thuróczy Katalint is megihlették a saját műve írása közben. Sőt Goldoni egyik kiemelkedő az akkori olasz színházat megújító ötletét is belevette darabjába. Ugyanis a híres komédiaírónak köszönhetően tűnt el az addig viselt álarc a színészekről. A magyar közönség pedig számtalan Goldoni művet ismerhet az ország különböző színpadairól.

Hogy végül a szerelmesek egymáséi lesznek-e és sikerül-e a lányszöktetés, Zanetta rátalál-e a következő férjére, Toffolo átver-e mindenkit és Goldoni a szerelem áldozatául esik-e az mind-mind kiderül, ha megnézitek a darabot.

 

Szereplők: Várkonyi Tamás sz.n., Hartai Laura / Facskó Marica, Bicskei Kiss László, Tarr György / Makray Gábor, Bognár Anita / Albert Johanna sz. n., Jeszmás László / Hole Dániel
Zene: Gallai Péter
Látvány / Díszlet: Csáki Rita, Makray Gábor, Veres Dóra
Jelmez: Hartai Laura
Rendező munkatársa: Csáki Rita
Rendező: Bicskei Kiss László

 

 

 

 

Megjelent: tollal.hu

2014.november 17.

Szerző: Balage

 

Balage - Thuróczy Katalin: Purparlé Velencében

 

Thuróczy Katalin egy habkönnyű olasz komédiát alkotott, mely nevetésekkel teli teljes kikapcsolást biztosít a közönsége számára.

Vannak olyan előadások, melyekre úgy ül be az ember, hogy már otthon előre fel kell készülnie abból, mit is fog majd megnézni. Előre kell rögzítenie magában a szereplők nevét, a cselekmény menetét ahhoz, hogy el ne veszítse a fonalat. Nos, a Purparlé Velencében nem ezen művek közé tartozik - hozzáteszem: szerencsére. Thuróczy Katalin ugyanis egy habkönnyű olasz komédiát alkotott, mely nevetésekkel teli teljes kikapcsolást biztosít a közönsége számára.

A színdarab középpontjában egy velencei fogadó és „lakói" állnak. Hamar megismerjük a nagyszájú fogadósnőt, a többszörösen is özveggyé vált Zanettát (Hartai Laura / Facskó Marica), akinek minden vágya, hogy egy gazdag férjet szerezzen magának és mostoha lányának, Angelicának (Bognár Anita / Albert Johanna sz.n.). Úgy tűnik, hogy ez utóbbi frigy már nincs is olyan messze, ugyanis a leányzónak már ki is lett jelölve egy vagyonos, ám eléggé együgyű vőlegény, Niccolo (Jeszmás László / Hole Dániel). Igen ám, de egyrészt Angelica szíve már foglalt, azt egy Truffaldino (Makray Gábor/ Bicskei Kiss László) nevű vándorszínész hódította meg, s vitte magával, midőn elhagyta Velencét, másrészt idővel az is kiderül, hogy Niccolo nem a leányzónak, hanem sokkal inkább a mostohának csapná a szelet, ha lenne benne spiritusz.

 

És ha már udvarlásról van szó, megjelenik a színen a rég eltűnt színész is, Truffaldino, aki amiatt, hogy a fogadósnő el ne üldözze szerelme mellől, kénytelen egy márki jelmezét magára ölteni. Az átverésben barátja, az agyafúrt Toffolo (Tarr György) segédkezik, ki szolgájaként kíséri figyelemmel a történéseket. Természetesen a mostoha egyből szemet vet a gazdagnak tűnő „márkira"...
Az események forgatagában csak a fogadó állandó lakója, az íróként dolgozó Goldoni (Várkonyi Tamás) az egyetlen, aki mindenkiről tud mindent, s mindössze megfigyelőként merít ihletet a történésekből. Persze megfigyelő is csak addig lehet az ember, míg utol nem éri a nagy szerelem...

 

Bár a fenti szerelmi szálak így elsőre talán kibogozhatatlannak hatnak, ugyanakkor a szerző, Thuróczy Katalin és a rendező, Bicskei Kiss László rendkívül könnyedén vezetik a nézőt ezen fonalak mentén. Így elég csak hátradőlnünk a székben és élvezni a műsort. Akik nem szeretik a vérpezsdítő olasz komédiákat, még valószínűleg őket is megfogná a Purparlé Velencében zseniális humora, akik pedig eddig is kedvelték a műfajt, azoknak vétek lenne kihagyniuk ezt a darabot.

Balage

 

hozbikat
#2. 2014. november 19. 09:06
Gratulálok!
Nagyon jó volt, érdemes megnézni!

 

Balage
#3. 2014. november 26. 06:01
Örülök, hogy tetszett ;o)

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép  |