Bicskei Kiss László

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

 

Először 1986-ban, győri színész koromban kértek fel, hogy tanítsak versmondást, színészmesterséget. Akkor visszautasítottam - még tanulnom kellett (ahogy ma is, meg holnap, holnapután...).

Másodszor 1996-ban, Budapesten. A szemek miatt vállaltam: a színinövendékek tekintetében, figyelmében egykori önmagamat láttam meg. Levethető ez a felelősség: továbbadni kétszáz év, kétezer év színházából azt a parányi részt, ami rám jutott? Én nem tudtam megtenni.

A Nemzeti Színházban, Bodnár Sándor növendékeként kezdtem tanulni a színészmesterséget. Két generáció találkozott akkor éppen: a szakma nagymesterei, Bessenyei Ferenc, Őze Lajos, Gobbi Hilda, Major Tamás, Kálmán György, Sinkovits Imre, Törőcsik Mari, Garas Dezső, ..., és a kaposvári "nagy generáció", Koltai Róbert, Helyei László, ..., meg a fiatalok, Udvaros Dorottya, Eperjes Károly, Balkay Géza, .... (egyik felsorolás sem törekszik teljességre) Lehet-e vajon kétszáz év, kétezer év színházából megőrizni, ami érték (talán örök), vagy az aktuális színházi, kísérleti divatirányzatok hullámai mindent elsöprőek? Valóban mérték-e a színházi deviancia, és a formai extremitások mögött valódi tartalom rejlik? És a nézők valóban ezt akarják?

Maurice Bèjart egyszer azt nyilatkozta: színész csak az lehet, aki semmi más nem lehet. Kegyetlen gondolat, a XXI. században Magyarországon is. Ma minden változik. De a színház, úgy tűnik, milliónyi változó színében is örök. A színész feladata is ugyanaz: szórakoztasson, s közben - észrevétlen - moccantson kicsit a néző gondolkodásán. Ahogy színinövendékek illúzióiból álmok lesznek, aztán szakmai tudás - színházban, életben konvertibilis - válik, úgy lép tovább világunk is az ideges kapkodásból a józan, önérdeken túlmutató cselekvés irányába. Ha a színinövendék tehetségével, a színész tudásával, a tanár felelősségével ehhez járul hozzá, "megcselekedtük, amit megkövetelt a haza".

   

A felnőtt évfolyamok színészmesterség- és művészi beszéd-tanára, a Főnix Művészeti Műhely alapítója, vezetője,

színész, rendező, drámapedagógus, a Magyar Kultúra Lovagja. további információk

 

 

Kapcsolat   +3620-384-6658   fonixmuhely@gmail.com    Facebook