Levél egy meg nem született gyermekhez

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

Galéria

Ajánló

Videó

Vendégkönyv

Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez

embertörténet

Fordította: Sípos Áron

 

Bemutató: 2009. április 24. RS9 Színház

 

 

Ki nem fél a kétségektől

ki kérdezni bátor

ki nem riad a szenvedéstől

ha belepusztul se

ki választásra kényszerül

adjon-e ne adjon életet

egy asszony

ajánlja ezt a könyvet

minden asszonyoknak

Oriana Fallaci

 

A Nő szerepében: Hartai Laura

 

Segítők a háttérben:

Nagy Gabriella és Zimmermann Zsófia

Hangfelvételről közreműködik:

Hole Dániel, Mucsi Sándor, Oláh Gergő, Papp Györgyi,

Török Katalin, Szauder Erik†, Szoboszlai Éva,

Varga Tamás, Zsitva József

 

Díszlet:

Paseczki Zsolt† és Bicskei Kiss László

Színpadra alkalmazta és rendezte: Bicskei Kiss László

 

 

Mi közünk lehet nekünk itt, ma, egy hetvenes évekbeli, abortuszviták idején született olasz regényhez? Mi közöm nekem, negyvennyolc éves, heteroszexuális, gyermektelen férfinak rendezőként egy terhes nő monológjához? Mi köze lehet Önnek, kedves Nézőnk a Főnix előadásához, mikor odakint ragyog a tavasz, de erre is egyre kevesebb időnk jut észrevenni, nemhogy színház, szórakozás?!

 

Hát éppen ez az. Hogy most már nem csak „a nemzetközi helyzet fokozódik”, de a hazai is. Hogy mintha már a puszta létünket, s nem csak a jólétünket támadná a világ. Hogy önmagunk s szűk családunk fenntartásán kívül ne is nagyon jusson idő, energia másra. Legfeljebb egy-egy jó kis röhögséges-harcos-b…-ós filmre a tévében. De tényleg csak ennyi volnék? És Ön? És Te? És mi?

 

Könyvtárnyi a szakirodalma, miért vagyunk évente kisvárosnyi honfitársunkkal kevesebben. Miért félünk a gyerekvállalás felelősségétől. Miért, hogyan, mivel fenyegeti ez az egyre szikárodó világ a jövő nemzedékét. És ha nem elégít ki a szórakozóhelyek bulikultúrája, szinte sehol nem találok választ arra, miért érdemes élni. Szülni, nemzeni, vállalni.

 

Vagy talán mégis. Ha néhanap látok egy jó Ember tragédiája előadást, nem olyat, ahol az ember tragédiája a pondróság, a tehetetlenség, hanem ahol az Ember öntudatára ébred, s így vállalja a Létet, tágabb mellkassal jövök ki a színházból. Azzal a tudattal, hogy mégis érdemes élni. Átvitt értelemben minden jó színházi előadás üzenete ez.

 

Szívből remélem, hogy a Levél… bemutatóján, s további előadásain ezt a tükröt tudjuk Nézőink elé tartani.

 

„Most már értem. Megértettem. Megszületni azt jelenti, hogy az ember boldog, szabad, jó legyen. Megszületni azt jelenti, hogy harcolhatunk a boldogság, a szabadság, a jóság nevében. Megszületni azt jelenti, hogy kipróbáljuk magunkat, hogy tudjunk, felfedezzünk, kitaláljunk dolgokat. Megszületni azt jelenti, hogy ne haljunk meg.”

 

Bicskei Kiss László

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép