Csongor és Tünde

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

színjáték

 

 

Bemutató: 1999. november 6. Józsefvárosi Klub

Szerelem, szakítás, féltékenység, barátság, bosszú, intrika, hűség? Tündér Ilona és Árgilus királyfi? Manók, boszorkány, csodák és varázslatok? Eszmék filozófiai összecsapása? Igazság-keresés, a szerző több mint másfél évszázadot átívelő gondolatain keresztül?

Mindez Vörösmarty műve, s még több is, a színház varázsa, a pillanat csodája, a felismerés bűvölete: ma a csodák bennünk történnek, varázslatot varázspálcák helyett az emberi szándékok és hitek idéznek, tündérlányok, királyfik, boszorkányok és manók itt élnek velünk, itt ülnek közöttünk a nézőtéren.

 

Szereplők:

 

Csongor

Farkas Zoltán / Makray Gábor

Tünde

Hartai Laura

Balga

Pásztor Zsolt

Ilma

Gál Éva Veronika

Mirígy

Weisz Ildikó

Kurrah

Facskó Marica

Berreh

Zernovácz Erzsébet

Duzzog

Szávai Katalin

Kalmár

Bicskei Kiss László

Fejedelem    

Mucsi Sándor

Tudós

Rékai Nándor

Éj

Boldizsár Tünde

Rókalány    

Facskó Marica / Nagy Gabriella

 

Színpadra alkalmazta és rendezte: Bicskei Kiss László

 

 

 

Nem szeretem a színházi kísérleteket. Mégis, a Csongor és Tünde rendezésekor elkanyarodtam a megszokott népies, félig mese-félig filozófia Csongor-értelmezések útjáról. Megismertem egy művelt, okos lányt, aki vágyai és félelmei közt vergődve keresi méltó párját. Megismertem egy másikat, aki az egyszerűbb lelkek útját járva nem elvont, távoli boldogságeszmény felé halad, csak egy ölelés, egy mosoly pillanatát várja. Megismertem párjukat. Felismertem lakótelepi „kulcsos-gyerekek” bandába verődött ördögfiókaságát, s a mögöttük irányító irigység, mohóság és gyávaság-szülte gonoszságot. Megismertem Vörösmarty alakjait, s felismertem, hogy itt élnek ma is körülöttünk, s ugyanazok az indítékok hajtják őket, mint Vörösmarty korában. S ha ma meg kell szólítanom kamaszkortól fölfelé a nézőket, mutathatok-e nekik egy archaikus képeskönyvet, vagy költői filozófiát a színpadról, élő, hús-vér kortársaink helyett? A próbák során magam is kíváncsian, változtatásra készen figyeltem, megbontja-e a koncepció a mű harmóniáját, elvész-e nyílt és rejtett filozófiai mélysége? Vörösmarty zsenije azonban átsugárzik mindenen, kamaszt és fölnőttet egyformán magával ragadóan. A modern színházi jelrendszer újabb korosztályt segít hozzá klasszikus nemzeti drámánk megismeréséhez.

Szeretettel ajánlom mindenkinek az előadást, a magyar drámakultúra alapvető művét.

 

Üdvözlettel

Bicskei Kiss László

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép