Karantén-dolgozatok 2021.03.05.

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

2021. március 5.

Péntek este, színházi este van.

Legutóbb a Tempefői ajánlása kicsit hosszúra nyúlt (talán érintettség okán...), most igyekszem helyrebillenteni a mérleget.
Hamarosan Nőnap (persze melyik nem az?...). Kamaszkorom emblematikus olvasmánya volt a Levél egy meg nem született gyermekhez. Bepillantani egy várandós nő gondolataiba, ráadásul olyan nőébe, aki drámai erejű, költői szépségű prózát ír, nagy kaland volt. Azt nem is sejtettem, hogy negyven évvel később már a politika szintjén ráncigálják az embereket ugyanezek a gondolatok. Mikor egy éven át írtam-szerkesztettem, nem gondoltam rá, hogy oldószer lehetne ez az előadás valódi és álproblémák közti polémiákban, az emberség válasza ideológiákra.
De nem erről akartam írni. Hanem azokról a csöndekről, melyek az előadás utolsó mondata és a taps között megtörténtek. Mikor a bemutatón ez a csönd majd’ két percre nyúlt, a poklot jártam meg. Mi történt? Elutasították az előadást? Elaludtak? Hazamentek? Minden előadás után faggatóztam a nézők közt erről a csöndről. „Még ott akartam maradni…”, „Templomban nem tapsol az ember…”, egy kemény arcú férfi azt mondta: „Nem volt bátorságom megtörni a csendet.” A szeme vörös volt.
Hát többek közt ezért szerettem ezt az előadást. Mert Fallaci gondolatai életről-halálról visszahoztak valamit a színház ősi feladataiból, túl a szórakoztatáson, szakrális térré változtatták a helyet.
Most ezzel az előadással tisztelgek minden nő nőisége, embersége előtt.
Jó szórakozást.
BKL

Levél egy meg nem született gyermekhez
embertörténet
Fordította: Sípos Áron
A Nő szerepében: Hartai Laura
Segítők a háttérben: Nagy Gabriella és Zimmermann Zsófia
Hangfelvételről közreműködik: Hole Dániel, Mucsi Sándor†, Oláh Gergő, Papp Györgyi, Török Katalin, Szauder Erik†, Szoboszlai Éva, Varga Tamás, Zsitva József
Díszlet: Paseczki Zsolt† és Bicskei Kiss László
Színpadra alkalmazta és rendezte: Bicskei Kiss László

 

képek: Rudó Szilvia

 

A fenti képre kattintva megtekintheti az előadást.

Vagy itt:

https://youtu.be/i7H5vaRPPes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép  |