Karantén-dolgozatok 2021.02.19.

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

2021. február 19.

Péntek este, színházi este van.

Vannak, akik kényszeresen véleményeznek. Ítélkeznek. Időről-időre rálegyintenek valakire, valamire. A Főnix társulatára is: áh, haknibrigád. Ha finomkodnak, kereskedelmi. Amatőr. Aha. Vörösmarty, Anouilh, Szakonyi, Dürrenmatt, Hubay, Tennessee Williams, Csokonai, Thornton Wilder, Lorca, Csehov, Szophoklész: ugye mind közönségcsalogató, zenés-táncos operett-est. Azért repertoáron volt-lesz. (Óh, mindenható kurátorok, hol is tartanánk, ha huszonhárom év hetvennégy bemutatóját, nyolcszáz előadását valaha is támogatásra érdemesnek tartottátok volna… de hát nem a pénzeteken múlik. Az csak két bemutató, két előadás közt a szánk ízét befolyásolhatja.)
Meg hát a „könnyű” műfaj. A háromszereplős musical-gála. Ja, nem.
Vagy ez a mai előadás. Egy magyar szerző, aki úgy ír Goldoni modorában, mint Goldoni maga. És humora van, és mindent tud, amit egy drámaírónak kell: Thuróczy Katalin.
És a zeneszerző, a rocksztár, a slágerszerző és énekes Gallai Péter (Isten áldja holtában is). Aki olyan könnyed eleganciával mozgott a barokk zenében, mintha mindig is…
És a segítők, akik szívvel, ésszel, vagy akár ecsetjükkel voltak jelen: Csáki Rita, Veres Dóra… És a színészek, akik tervezőkké, kivitelezőkké változtak, mikor kellett: Hartai Laura, Makray Gábor… Aztán komédiáztak, bolondoztak, együtt a többiekkel. Tulajdonképp hálás vagyok a fent említett kurátoroknak, pénzosztó hatalmaknak. Bár nem erre szocializálódtam (a „nemzet első színházában” szoktattak a színházhoz), ők megtanították a „nemzet napszámosa” szópár tartalmát. A körülmények megteremtésétől a néző becsalogatásáig mindazt, ami egy előadás mögött van. Mint eleink, akik két évszázada gyönyörű magyar nyelvünkért, nemzeti színjátszásunkért harcoltak, utaztak, játszottak. Vagy mint Goldoni korának vándorló commedia dell’arte-játszói.
Ezért különösen szerettem ezt a próbafolyamatot, ezt az előadást.
Jó szórakozást.
BKL

Purparlé Velencében (Carletto)
zenés velencei komédia két részben

írta Thuróczy Katalin
zene Gallai Péter
rendezte Bicskei Kiss László
játszották Hartai Laura, Bognár Anita, Jeszmás László, Tarr György, Várkonyi Tamás, Bicskei Kiss László
továbbá játszották még, a felvételen túl Facskó Marica, Bognár Anita, Farkas Zoltán, Károlyi Krisztián, Makray Gábor, Hole Dániel, Albert Johanna
 

képek: Csáki Rita

 

A fenti képre kattintva megtekintheti az előadást.

Vagy itt:

https://youtu.be/ixwxQt_QrCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép  |