Szávai Katalin

 

 

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Fel

 

Aktuális

 

 

Műsoron

 

FŐNIX-Tojás Díj

 

Archívum

 

 

színész

 

Mindig is vonzott a színház, vagyis az önfeledt játék. Csak később tudtam meg, hogy színháznak hívják.

Sok energiába került küzdeni e vonzalom ellen. Amikor már nem ment tovább, akkor jött a Főnix. Miután rájöttem, hogy csak én állhatok a céljaim megvalósításának útjában, egyik lépés követte a másikat.

Azóta is ellenállhatatlanul vonz annak a csodának a megvalósulása, amihez csak eszköz a test, a hang, a csönd, a mozdulat. Az önfeledt nevetés, a megtisztító sírás, a visszafojtott lélegzet, a taps előtti pillanat titka. A zúgás a fülben.

 

Színházi szerepek:

Megszállottak

Rajongó

Sediánszky-Koltai M.: Tempefői

Rozália

Nírlifjúcsör

több szerep

Corvin Sétány Performance

több szerep

Isten ingyér teremtette a világot

több szerep

Lázár Ervin: Berzsián és Dideki

Dideki (RS9 Színház)

Beck-kettő-három

Ru

Wass Albert: A funtineli boszorkány

Asszony

Neil Simon: Furcsa pár (Női változat)

Florence Unger

Kornis Mihály: Körmagyar

Édes kislány

Molière: Sganarelle avagy a képzelt szarvak    

az összes szerep

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

Duzzog

A Négyszögletű Kerek Erdő meséi     

Ló Szerafin

A pástétom és a torta

Második vagány (Vizsgadarab, Főnix Drámastúdió)

Filmes munkák:

Gratis data

 

 

 

Hogy került az életedbe a színház?

Ez átfogó kérdés. Mindig vonzott a színház világa csak nem tudtam, hogy alkalmas vagyok-e a színészetre, ezért viszonylag későn kerültem kapcsolatba vele: eltekintve a diákszínjátszós próbálkozásoktól a Főnix volt az első és a legmeghatározóbb élményem. Szükségem volt az ilyen irányú energiáim befektetésesre. Egyetemre jártam és egy idő után a tudományos információk egyoldalú leterhelése nyomasztóvá vált számomra.

Gyermekkorodban volt-e olyan színházzal kapcsolatos élményed, amelynek a hatása meghatározónak mondható?

Gyerekként voltak színházi élményeim, de konkrétan egyet nem tudnék megfogalmazni. Az idők során azt figyeltem meg, hogy mennyire meg tudom nevettetni az embereket magam körül, a barátaimat és az ismerőseimet, ami mindig nagy ajándék volt számomra. Nagy energiát jelentett a magánéletemben. Amikor különböző előadásokat néztem, mindig elfogott egy különös irigység, hogy miért nem lehetek én ott a színpadon. Az járt a fejemben, hogy mi lehet a titka a színésznek, hogy ő ott lehet? Aztán rájöttem, hogy erre talán én is alkalmas vagyok, és azután máshogy kezdtem el figyelni a színészeket.

Bölcsészdiploma mellé választottad a színészetet. Akkor valamelyik kényszerpálya? Mellékes? Hobby? (BKL)

Eredetileg is kacérkodtam a színészettel. Ha választani kell, vagy lehet, akkor a színészet. Tavaly, huszonöt évesen próbáltam meg először a felvételit a Színművészeti Egyetemre. Sokáig bizonytalan voltam, hogy egyáltalán alkalmas lehetek e pályára. Persze nem bántam meg, hogy elvégeztem a bölcsész szakot. A tanítást, mondjuk, szívesen kipróbálnám. Jelenleg a színészet a legfontosabb számomra, szeretném csinálni, ha van rá lehetőség.

Óriási sikered volt nyáron Kapolcson, a B(M)űvészetek Völgyében. Hogy lehet feldolgozni a sikert? (BKL)

Nekem az ott játszott Furcsa pár akkumulátorként működik. Vannak olyan pontok, amiket elraktározok, olyan ez, mint a napenergia. Ha bizonytalanságokkal találkozom, akkor előveszem és töltekezem belőle. Olyan tapasztalat, ami megerősít abban, képes vagyok dolgokra a színpadon. Ez egy tisztán építő siker volt, ami semmilyen negatívumot nem tartalmazott. Nagyon motiváló emlék. Arra volt egyfajta bizonyosság, hogy meg tudunk a közönséggel egy olyan rezgést találni, amitől varázslatként működnek a dolgok. Ebben az emelkedett rezgésszámban tudott velünk jönni, szárnyalni a közönség.

Mit jelent számodra a siker?

Azt jelenti, hogy a lehetőségeket meg tudtam ragadni és azokat a lehető legjobban meg tudtam valósítani. Ennek nem kell mindig 100%-ig rajtam múlnia. Színházi viszonylatban a siker azt jelenti számomra, hogy a néző felszabadultan nevet vagy adott esetben sír, nem tudja elkerülni, hogy viszonyba keveredjen azzal a történettel, amit lát.

Azt mondják, a Te generációdnak nincs igazi jövőképe. S Neked? (BKL)

A gyorsuló világ, a gazdasági folyamatok, a társadalmi szerepek átrendeződése, a hagyományos értékrend felbomlása, és a különböző bizonytalansági tényezők valóban problémássá tehetik a jövőkép kialakítását. De az élet minden esetlegessége ellenére van elképzelésem a jövőről mind a hivatás, mind pedig a magánélet terén, ami ugyan sok tekintetben képlékeny, de mégis egyfajta ősbizalom lengi körül.

A jövő egy része alakítható, egy része nem. Én ezt az alakítható részét szeretném jól kezelni és kihasználni, azzal együtt, annak ellenére, hogy a dolgok többi része esetleg korlátoz vagy hátráltat.

Mi lenne számodra az ideális jövő?

Ha a színházból meg lehetne élni. Ha az ember nem hobbi-szinten kényszerülne űzni a művészetet, abban az értelmében, hogy nem tud elég pénzt keresni belőle. Számomra a színház persze nem pénz kérdése. A professzionalitás a fontos.

Mindent megteszel azért, hogy professzionális légy a színészetben?

Igyekszem a hétköznapjaimba beépíteni a szakmai dolgokat, de nagy hibám, hogy elég lusta vagyok, néha elhülyéskedem a dolgokat. Néha egészen apró lépéseket nem tudok megtenni a szétszórtságom miatt. Vagy például nem hívok fel valakit, akit pedig fel kéne. Ilyen öngátló mechanizmusok előfordulnak néha, és ilyenkor nem tudok élni a lehetőségeimmel. Természetesen, szoktam rendszeresen beszédtechnikázni és mozogni.

Van-e példakép az életedben?

Igazából szerencsére mindig olyan emberek vettek körül, akikre felnézhetek. A családom, a barátaim, a tanáraim. A színházi világban, akik példaképek, vagy tetszenek, például Blaha Lujza. Azt most nem mondhatom el, hogy miért. Azt csak a pályám csúcsán árulom majd el J. Aztán Básti Juli. Megint vicceset fogok mondani: Benny Hill. Mindegyikük b betűs. A Főnix vezetőjének neve után választottam őket J.

Mely értékeket tartasz legfontosabbnak az életedben?

Hú. Ez izgalmas. A család, a barátság, az őszinteség és a megértés jutottak elsőként eszembe.

A színházon kívül melyek azok a dolgok, amelyekkel fel szoktál töltődni?

A természetben minden a helyére kerül, ezért az utazást, a kirándulást mondanám elsőként. Valamint az olasz kultúrával való kacérkodást. Voltam fél évet Szicíliában, és nagyon jó az ott élő emberek mentalitása. Lenyűgözött az a könnyedség, ami egyébként alaptermészetemből adódóan távol áll tőlem, de vonz. El lehet tanulni néhány titkot arról, miként lehet a hétköznapokat szebbé tenni. Mielőtt kimentünk a barátnőmmel Olaszországba, határozott elképzeléseim voltak az életről általában és az emberekről, el tudtam bizonyos dolgokat ítélni, de kint azzal, hogy hirtelen rengeteg új élethelyzetet megismertem, sokkal belátóbb és elfogadóbb lettem. Minden esetben egyedi jelenségként szemlélem a dolgokat. Rájöttem, hogy nem igazán lehet, és főleg nem érdemes ítéleteket alkotni.

Van szerepálmod?

Számomra annál izgalmasabb, minél szélsőségesebb és sokoldalúbb egy szerep. Van egy szerep álmom is, tudom… csak most nem jut eszembe.

Milyen személyiségek vonzanak?

Olyan személyiségek, akik valamilyen módon impulzívak. Szeretem azokat, akiknek nagyfokú érzelmi intelligenciájuk van. Ez nagyon fontos tulajdonság. Az érdeklődő, nyitott, jó humorú emberek vonzanak. Ha valaki sótlan, az nem jó. Neki és annak is rossz, aki nézi. A jó értelemben laza emberek között érzem magam igazán jól.

Mi a kedvenc könyved?

Pillanat… most választanom kell. Karamazov testvérek. Egyrészt nagyon mély könyv, másrészt sokféle megközelítést egyesít magában. Sokféle egymásnak ellentmondó hang megszólal benne, külön szintek, legkülönfélébb konfliktusok, mégis egységben van. Ez az izgalmas benne. A cizellált szólamok sokféleségük ellenére egységet alkotnak, és felhangzik bennük az ős bölcsesség.

Mit szeretnél 2009-ben megvalósítani?

Sok jó szerepet és sok jó előadást szeretnék. Egy jól fizető kreatív munkát, amiből meg tudok élni. Sok értékes emberi találkozást. Utazni szeretnék. Fényeket, és természetesen korlátlan mennyiségű földgázt J

 

A riportot Pók Tímea készítette

 

Kapcsolat   +3620-384-6658   fonixmuhely@gmail.com    Facebook