Sajtóvisszhang: Főnix Palánták

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

 

Palánták 2012-2013

 

Palánták 2013-2014

 

Palánták 2014-2015

 

Palánták 2015-2016

 

Képgalériák

 

 

 

 

A Főnix Palánták osztálya a magasan funkcionáló autista gyerekek csoportja a Művészeti Műhelyben.

 

Megjelent: http://tema.hu/cikk/855

2013. augusztus 23.

Írta: Baku György

 

Autisták a színiiskolában - a színház gyógyít

 

 

Ép értelmű autista kisgyerekek ismerkednek a játék örömével az egyik fővárosi színiiskolában. A Főnix Kommunikációs Műhelyben november óta folyik a munka Hartai Laura színésznő vezetésével, és Burján Judit gyógypedagógus szakmai felügyeletével. A gyerekek pedig már egy év alatt is sokat fejlődtek, a falak kezdenek lebomlani, és egyre jobban képesek a kapcsolatteremtésre.

- Nem sokat tudtam az autizmusról, amíg meg nem ismerkedtem Liling Líviával - mondta Bicskei Kiss László, színész, az iskola igazgatója. – Ő beszélt gyermekéről, a helyzetükről és az ép értelmű autisták különbözőségéről. Közben azon gondolkodtam, hogy a színház, a színjáték gyógyított is mindig: észrevétlenül, titokban, a lélek láthatatlan sebeit. Feltettem magamnak a kérdést: lehet, hogy az önkifejezés ez a legteljesebb formája, a játék, segíthet a magasan funkcionáló autista gyerekeknek, önmaguk pontosabb megfogalmazásában, megismerésében, a belső-külső eligazodásban?
A csoportba 6-14 év közötti gyerekek járhatnak.
- Januártól állandósult a csapat létszáma: hat vagány kiskamasz fiú. Május végéig tartott ez az első tanév. Ők közben lassan változtak: néhány félelem helyébe kis magabiztosságok léptek. Néhány tartósnak hitt gátlás helyét kíváncsi nyitottság vette át. Kapcsolat jött létre ott, ahol azelőtt elutasítás volt. Megtörtént az első lépés: kialakult a bizalom, elkezdődött egy közös nyelv kialakítása. Szeptembertől folytatjuk a munkát – mondta az igazgató. - Célunk, hogy megszeressék és alkalmazzák az „irányított játékot” és művészetszerető- és értő felnőttekké váljanak.
 

Jelentkezés:

Liling Lívia 0620-240-8671 gnld.golden2@gmail.com

Bicskei Kiss László 0620-384-6658 fonixmuhely@gmail.com

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép