Hírlevél 2010. június

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

 

Egyszer volt...

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy színiiskolás. Nem is akart igazán az lenni, csak volt valami vonzó abban a világban, amiről azt gondolta, hogy ott bármit meg lehet tenni, bármivé lehet változni. Aztán egyszerre csak ott találta magát egy színiiskolában, tele bizonytalansággal, félelmekkel, izgalommal és kíváncsisággal. Furcsa volt az egész közeg. A tanárok és az osztálytársak is furcsa dolgokat mondtak. Sok mindent nem értett, esetlennek érezte magát, nem akart a többiek elé kiállni verset mondani, nem akart elsőként jelentkezni, viszont ha rá került a sor, akkor nagyon meg akarta felelni. És ámulva nézte a „nagyokat”, és szeretett volna közéjük tarozni. Aztán jöttek a vizsgák. Volt jó, rossz. Sok mindent megtanult, kezdett kinyílni a világ felé, egyre bátrabban állt ki a többiek elé, és elkezdett hinni abban, hogy lehet ez jó, hinni abban, amit megtanult, és talán néha saját magában is hitt. Eltelt jó néhány év, és most annak a színiiskolának a Színházi Műhelyében játszik, ahonnan elindult.
 

Június 20-án pedig ő is el fog menni a Vasasba, hogy megnézze a mostani növendékek záróvizsgáit.
 

Talán ők is úgy indultak, mint én. Talán ők is ugyanazokon a nehézségeken, kétségeken, örömökön mentek át, mint én színiiskolás koromban. És talán holnap együtt állunk majd a színpadon, képviselve ugyanazt a hitet, ugyanazt a színházat!

Hartai Laura

 

Drámastúdió

A 2009-2010. tanév záróvizsgái

 

A nyilvános, ingyenes vizsgákra minden érdeklődőt szeretettel látunk a Vasas Művészegyüttes Művelődési Házába 2010. június 20-án, reggel 9 órától.

A növendékek színészmesterség, színészet, színjáték, mozgásszínészet, akrobatika, zenés mesterség, ének tárgyakból vizsgázva tesznek bizonyságot felkészültségükről, eddig megszerzett szakmai ismereteikről és tapasztalataikról.

A vizsgák részletes programja itt található.


Felvételi meghallgatások a színiiskolába
 

18-26 éves fölnőtteknek

14-17 éves középiskolásoknak

6-13 éves általános iskolásoknak

a 2010-2011. tanévre, szeptemberi kezdéssel

 

A Főnix Drámastúdió (színiiskola) a felnőttek számára három éves, hétvégi működésű képzést biztosít.

A növendékek heti órarendjében 4 óra színészmesterség, valamint szakmai órák (mozgási, mozgásfejlesztő, mozgásszínészeti, akrobatikai, hangi [zenés mesterség, ének], hangképzési, elméleti [színház- és művészettörténet, dramaturgia, műelemzés], beszédtechnikai és művészi beszéd órák, továbbá kurzusszerű formában elméleti és gyakorlati filmes ismeretek) szerepelnek.

 

A Főnix Drámastúdió egyedülálló iskola abban, hogy a végzett és elkötelezett növendékeknek szerződést, szerepeket kínál a Színházi Műhely 12 éve sikeres társulatában. A Főnix Színházi Műhely támogatja a társulat tagjainak színészi minősítését.

 

A 18 év alatti korosztály számára a színiiskola biztosítja az egészséges személyiségfejlődés feltételeit, a készség- és képességfejlesztést, előkészíti a művészetértő- és gyakorló felnőttkort, az önkifejezés művészi eszközrendszerével biztosítja, hogy a színészi pályát választók alapos, szakmai felkészültséggel, illúziók nélkül vágjanak bele leendő hivatásukba.

 

A színiiskola felvételi meghallgatásai a következő tanévre elkezdődtek. 

A felvételi meghallgatás feltétele:
legalább öt fejből tudott irodalmi anyag, műfaji megkötés nélkül.
A meghallgatás helyszíne:
Vasas Művészegyüttes Művelődési Háza
Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.
A meghallgatás időpont-egyeztetése a
+36-20-384-6658
telefonszámon lehetséges.
A felvételi meghallgatás ingyenes!

 

Színházi Műhely

 

Nyári szünet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arcképcsarnok

Rékai Nándor

 

(Bp., 1954. szept. 6.– ): színész. A Nemzeti Színház stúdiósa volt 1978-ig. 1979-ben a Békés Megyei Jókai Színházhoz szerződött, 1980-tól a Budapesti Gyermekszínház, 1982 óta a győri Kisfaludy Színház tagja. F.Sz. Filch (Brecht–Weill: Koldusopera); Bobcsinszkij (Gogol: A revizor).
A Magyar Színházművészeti Lexikonban tömören ennyi áll.

Aktuális kiegészítés:
2008 óta játszik a Főnix Színházi Műhely társulatában.
Szerepei: Tóderik (Wass Albert: A funtineli boszorkány);
Szuszmir, bohó kalefaktor/Csikorgó, fűzfapoéta (Sediánszky–Koltai M.: Tempefői;
Tudós (Vörösmarty: Csongor és Tünde)
Szeretete, színészi pontossága és alázata példamutató a pályakezdő színészek és színészjelöltek számára.

 

Sok önálló ested van, és magánemberként is rengeteget a történeted. Nézőként is a „sztorizós” színházat tartod ideálisnak?
Igen. Én ebből indulok ki, erre felé megyek. Amikor az önálló est műfaja elindult, még elmondták a versek előtt a szerzőt és a címet. Én ezt nem tudtam megszeretni. Leülök a színpad szélére, és szerző, cím nélkül elmondom a verset. Nem vagyok hajlandó szavalni. A verseket is sztoriba szedem. Egyik sztori jön a másikból. Különben ha csak úgy elmondok egy verset, akkor mi van.

A stand-up tragedy fogalmát Te találtad ki? Mit takar?
Kedvelem a stand-up comedy műfaját. (Talán én is alkalmas lennék rá, mert egyik sztoriról jut eszembe a másik.) Ahogy egy kolléga fogalmazta: kijönnek, felállnak és lökik, amíg dumálni tudnak. De nincs se eleje, se vége, nincs kitalálva hogy jön be, hogy megy ki, nem dramatizált. A stand-up tragedy meg az.

Hogyan állítasz össze egy estet?
Amikor a József Attila estet csináltuk Mucsi Sanyival, odavittem ötven verset. Ő megkérdezte, mit akarok ezzel? Mondtam, hogy nem tudom, mit akarok vele, csak azt tudom, hogy a kötetben a Kedves Jocó! az első vers. Ennek az első sora – De szeretnék gazdag lenni – lehetne a dolog címe. Miközben dolgoztunk, rájöttem, hogy ez miről is szól. Tulajdonképpen, ha adnak enni, ha adnak ajándékba szép ruhát, csokit, akkor szeretnek. Azt hiszem, a szeretet az a gazdagság, amire József Attila – és ma is sok ember – vágyik.

Te gazdag vagy?
Úgy érzem igen. Talán ezt az estjeimnek is köszönhetem. A családomnak, és egy csodálatos embernek, az anyósomnak. Ő egy mezőkövesdi asszony, aki világ életében a Jóistennel együtt élt. Egyszer volt is egy összedurranásom valakivel, aki megkérdőjelezte a hit dolgát. Én nem tudom, hogy ez hogy van… De az én anyósom egyszer járni alig tudott, és hajnalban láttam, hogy elszökik a templomba. És amikor hazajött, mintha nem ugyanaz az ember lett volna. Ő igazán kap az Istentől, és mindenki segíti, mert ő úgy gondolkodik. Talán az elvesztett szüleim helyett is kaptam őt, és amióta ismerem, jobb ember lettem. Így hozzám is egyre többen közel kerülnek. Már nem vagyok olyan szúrós tüske, mint azelőtt.

Győrben volt az első önálló ested..
Amit Te láttál, az már valóban est volt, de nem az volt a legelső. Békéscsabán tartottak minden évad előtt egy Nyílt Szín című „előadást”. Az elkövetkezendő darabokból mutattak be részleteket, és egyben az új tagok is bemutatkozhattak. A nézők meg ingyenesen nézhették. Reklám volt a színháznak és a nézők is imádták (olyan, mint amikor elmondják, hogy ez meg ez lesz a vacsora, és minden fogásból adnak egy kis kóstolót). Ez adta nekem az ötletet. A következő színházamban azt gondoltam bemutatkozom, és csináltam egy összeállítást. A színészkollégáknak tetszett, úgyhogy lett belőle egy est. Az egyikre elhívtam Markó Ivánt is. Ő eljött, aztán eljött a másodikra, aztán a harmadikra… Ezzel elnyertem a barátságát, és engedély nélkül beülhettem a próbáira.

Ősztől a Főnix is repertoárra veszi az önálló estjeidet. Miért éppen a Főnixbe hoztad?
Elsőre azt mondanám, hogy így adódott. De számomra ez egyértelmű dolog volt. A történet onnan indul, hogy mi annyira jó viszonyban nem voltunk. Egyszer csak derült égből a villámcsapásként kapok Tőled egy telefont, hogy volna-e kedvem… én meg mondtam, hogy persze. A Funtineli alatt kiderült, hogy jó itt. Jók a hozzámállások. A Funtiban az a szerep (hogy hívnak ott engem?), Tóderik!, aztán a többi történet során is az derült ki számomra, hogy itt szeretnek. És ahol szeretnek, oda elviszem az intim dolgaimat is. Ahogy a Főnixben a munka folyik, ahogy a társulat is csinálja a dolgát, az szimpatikus, és itt jól érzem magam. Ennyi az egész.

Te meg tudsz a színházból élni?
Ebből nem lehet megélni. De ha vannak emberek, akik hisznek bennem, és azt mondják, hogy jó, amit csinálok, teret kapok, akkor bármi lehet. Van olyan időszak, amikor az ember érzi, most kell, hogy megtaláljanak a dolgok, és ennek most a magja vagytok Ti. Nagyon fontos, hogy Te azt gondoltad, itt ez a Rékai Nándi…

Csinálsz mást is a színház mellett?
Igen, arról fog szólni a következő önálló estem.

 

A riportot Bicskei Kiss László készítette,

lejegyezte Hartai Laura

 

Tisztelt Nézőnk!

Ha kérdése van a hónap színészéhez, az Arcképcsarnok szereplőjéhez, kérjük, írja meg, amire kíváncsi!

fonixmuhely@gmail.com

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép  |