Hírlevél 2008. május

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

10 éves a Főnix!!!

     Főnix Művészeti Műhely 1998-2007    

    

Hogy kell bánni a férfiakkal?

kávéházi kabarészínház Karinthy Frigyes műveiből

A képen Hartai Laura és Pásztor Zsolt

 

A darab 50. előadása május 18-án, vasárnap este 7 órakor lesz a Nelson Café-ban (Budapest VII. Dohány u. 12.)

 

Játsszunk együtt a tűzzel!

 

Ötvenedik Karinthy!

 

Május 18-án, este 7-kor a Nelson Café-ban (Budapest VII., Dohány u. 12.) ötvenedik alkalommal kerül közönség elé a Karinthy Frigyes műveiből összeállított kávéházi kabarészínház, a Hogy kell bánni a férfiakkal?

Még kőszínházak életében is jelentős sikernek számít az ötvenes széria egy-egy előadásból. A Főnix Színházi Műhely történetében eddig páratlan sikersorozat mögött pedig nem állnak szponzorok, mecénások, támogatók, nem áll készenlétben egy jól fizetett infrastruktúra, csak egy elkötelezett csapat, néhány szervező, önkéntes színinövendék, és fiatal színészek, a társulat tagjai, akik tehetségükkel, kitartásukkal, szenvedélyükkel és szakmai tudásukkal tesznek hitvallást estéről-estére jelmondatunk, a "Tűzzel játsszunk!"-gondolat mellett.

Hogy jó ízlésű ember ne dícsérje túlságosan önmagát, érvényes lehet színtársulatra is, így csupán álljon itt azon helyszínek felsorolása, ahol - két állandó játékhelyünkön, a Nelson Café-n és az RS9 Színházon kívül - az előadás a nevetés és gondolkodás örömét, a színház önfeledt élvezetét varázsolta a nézőtérre vagy a kávéházi asztalok köré.

Almássy Téri Szabadidőközpont Kávézó, Rózsehegyi Kávéház (Óbuda), Lukács Cukrászda, Rátkai Klub, Áporkai Pajtaszínház, A.P.A. Színház,

valamint Békés, Devecser, Esztergom, Hatvan, Kiskőrös, Komárom, Veresegyház városok színháztermei

(és három különleges helyszín: Kecelen a Mókus Vendéglő, Budapesten pedig a Borfalu óriás-színpada a Felvonulási téren, valamint a Semmelweis Gimnázium tornaterme).

Köszönjük Önöknek, Kedves Nézőink, a fővárosban és vidéken, hogy jelenlétükkel, figyelmükkel, nevetésükkel és tapsukkal megtisztelték előadásainkat, és lehetővé tették ezt a sikersorozatot.

Az előadás a jövő évadban folytatódik.

 

 

Nyilvános vizsgák a Főnix Drámastúdióban

 

Közeledik a 2007-2008-as tanév vége. A Főnix Drámastúdió színinövendékei 2008. június 21-22-én nyilvános vizsgák keretében tesznek bizonyságot mindarról, amit az év folyamán színészmesterségből és színjátékból, mozgásszínészetből, pantomimből és akrobatikából, zenés mesterségből és énekből, vagyis a szakmai tárgyakból megtanultak és használni kezdtek.

Igazi megmérettetés ez a - sokaknak első - találkozás a közönséggel. Mert bár a nézőtérről ezúttal jószándékú figyelem kíséri lépéseiket, tanúságot kell tenniük arról is - hangjuk, beszédük, mozgásuk képzettségén, gondolataik, érzelmeik és ösztönviláguk kifejezőképességén túl -, hogy megvan-e bennük az a többlet, mely különbséget tesz színész és színész között is: van-e mondanivalójuk, véleményük, üzenetük a világnak, s mindez - a szerepek, jellemek nyújtotta lehetőségeken belül maradva - eljut-e a nézőhöz.

A vizsga idén is sokszínű és érdekes lesz, s most is arra kérünk minden nézőnket, aki megtisztel jelenlétével, hogy ne csak a rokoni-baráti jóindulat szűrőjén át nézze a színdarabokat, darabrészleteket, etűdöket és produkciókat, de segítse véleményével munkánkat: vajon megállják-e majd helyüket a jövő színészei a színházi közönség, az "ezerfejű cézár" figyelmének kereszttüzében is.

A vizsgák helyszíne a Vasas Művelődési Ház (Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.).

A részletes műsorról következő hírlevelünkben tájékoztatjuk Önöket.

A vizsgák ingyenesek, sem a nézők számára belépődíj, sem a növendékek részére vizsgadíj nincs.

 

 

Felvételi meghallgatások a Főnix Drámastúdióban a 2007-2008. tanévre

 

A Főnix Művészeti Műhely színiiskolája, a Főnix Drámastúdió tizedik alkalommal indítja el  felnőtteknek (18-26 év)

I. évfolyamát.

 

A Főnix Drámastúdió azok színiiskolája, akik munka vagy tanulás mellett, levelező tagozaton, hétvégi órák során kívánják megszerezni mindazt az ismeretet, tudást, tapasztalatot és gyakorlatot, amely a színészi minősítés jogszabályi feltétele.

A tanév 10 hónapos, év végi (nyilvános) vizsgák: 2009. június 21.

Tantárgyak: színészmesterség, mozgásszínészet, pantomim, zenés mesterség, hangképzés, akrobatika, beszédtechnika, művészi beszéd, elmélet (művészettörténet, színháztörténet, dramaturgia, műelemzés).

A tanári kar a színházi szakma magasan képzett mestereiből áll (lásd: Drámastúdió/Tanárok).

Az I. évfolyam órái vasárnapi napokon vannak.

Helyszín: Vasas Művelődési Ház Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.

 

A Főnix Drámastúdió az a színiiskola, ahol a kiváló eredménnyel végzett növendékek szerepekhez, szerződéshez juthatnak a Főnix Színházi Műhely társulatában.

 

További információ: 0620-384-6658

Követelmény: legalább öt, fejből tudott irodalmi anyag, műfaji megkötés nélkül

 

A felvételi meghallgatás ingyenes!

 

 

 

Felvételi meghallgatások 14-17 éves jelentkezők számára!

 

A Fiókák osztálya felvételt hirdet középiskolás korú, a színjáték, a színház iránt érdeklődő tehetséges fiatalok számára.

 

Helyszín: Vasas Művelődési Ház Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.

További információ: 0620-384-6658

Követelmény: legalább öt, fejből tudott irodalmi anyag, műfaji megkötés nélkül

 

A felvételi meghallgatás ingyenes!

 

 

Ismét elindul a Főnix Drámastúdióban a Csőrikék osztálya 6-13 éves jelentkezők számára!

(akik szeretnék megtenni első, játékos lépéseiket a színjáték, a színészet útján)

 

Felvételi meghallgatások: minden szombaton és vasárnap 10 órakor (előzetes bejelentkezés alapján)

 

Az órák időpontjai: péntek 15 órától 19 óra 30-ig

Helyszín: Vasas Művelődési Ház Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.

 

További információ: 0620-384-6658

 

 

 

Felhívás!

 

A Főnix Színházi Műhely működésének 10. évében lehetetlen helyzetbe került.

A Gutenberg Művelődési Otthon bezárása után a társulat próbahely nélkül maradt, s alkalmi helyszíneken dolgozva működik az évad kezdete óta.

Kérünk minden művészetpártolót, mecénást, támogatót és színházbarátot,

intézményt akár vagy magánszemélyt,

segítsen!

Segítse, ha teheti, alkalmas próbahellyel a Főnix Színházi Műhely működését, hogy 31. bemutatónk megszülethessék!

 

Köszönet, ha elolvasta kérésünket,

köszönet, ha gondolkodott rajta,

köszönet érte, ha tett valamit.

Bicskei Kiss László

a Főnix alapítója

20-384-6658

 

Arcképcsarnok

Facskó Marica

 

Facskó Marica a Főnix Drámastúdió végzős növendéke.

 

Miket tartasz a legfontosabb értékeknek az életben?

A családot, az őszinteséget és a mosolyt. A hitet abban, amit csinálsz, a hitet, ami hitelessé tesz. Sok dolog van, ami fontos számomra, de ezeket nem szeretném feltétlenül nyilvánosságra hozni.

Mikor gondoltál először arra, hogy színésznő szeretnél lenni?

Nagyon kicsi koromban, az biztos. Az ötlet az évek során szándékká komolyodott. Volt egy korszakom a gimnáziumban, amikor inkább mentős szerettem volna lenni, mert úgy érzem, hogy nagyon jó dolog első kézből segíteni a bajbajutottakon. Az osztályfőnököm, aki biológia tanár volt, örült, hogy talán nem a színészetet választom, de aztán visszatértem a színházhoz. A családom színésznői ambícióimat első perctől komolyan vette. A szüleim jogászok. Nálunk soha nem volt ebből ellenérzés. Négyen vagyunk lányok testvérek. A húgom még gimnazista, az egyik nővérem bölcsész, a másik közgazdász. Örültek neki, hogy én a színházat választom.

Hogyan kerültél a FŐNIX Drámastúdióba?

Internet. Ennyi. Húsz éves koromban olyan helyet kerestem, ahol egyetem mellett tudok színészmesterséget tanulni. Kerestem és találtam.

Kik azok az emberek, akik meghatározóak a művészi fejlődésed szempontjából?

A Főnix Drámastúdió tanárai, osztálytársaim és a Főnix Társulat tagjai. Ezen kívül bárki, akit valaha jónak láttam a színpadon. Vannak olyan műalkotások, amelyek szintén nagyon motiválóan hatnak rám. Ilyen például a Szamba című magyar film.

Melyik az a legfontosabb dolog, amire a színpad tanított meg?

Engem még nagyon sok mindenre nem tanított meg a színpad. Tizenhat éven át táncoltam a Fáklya horvát művészeti együttesben. Ott találkoztam először a színpadi alázattal, és amióta a Főnix Drámastúdióban tanulok, ez a tapasztalat és szándék csak elmélyülni látszik. Jellemző rám, hogy az életben sokkal bátrabb vagyok, mint a színpadon. A színpad legátol egy kicsit, és folyamatosan dolgoznom kell ez ellen. A színpadi lét, amolyan tudatos bátorságpróbák sorát jelenti számomra. Összefoglalva; küzdeni tanított meg a színpad.

Mit kaptál a Főnixben eddig eltöltött három évtől?

Barátokat és sok hitet, hogy megéri színészettel foglalkozni.

Hogyan tovább a FŐNIX Drámastúdió elvégzése után?

???

Ki a kedvenc színészed?

Erre a kérdésre soha nem tudtam válaszolni, és nincs, abszolúte nincsen kedvenc színészem.

Van példaképed?

A két nagymamám. Nehéz életük során, mindig egyenes gerinccel haladtak előre. Árad belőlük a jóság. Szomorú, hogy a mai világban, sok emberből pont a jóság hiányzik.

Van álomszereped?

Nincs.

Van olyan terület a színházi műfajok között, amit vagy kiemelten szeretsz, vagy különösen nagy nehézséget jelent számodra?

Félek egyedül énekelni. Annyira nincs még sok színészi tapasztalatom. A látszat ellenére a tőlem nagyon távol eső karakterek megformálása különösen nagy kihívást jelent számomra, és annak ellenére, hogy ez problémákat vet fel, örömmel tölt el.

Mely következő nagy célodat fogod valósággá tenni?

Szeretnék színész lenni.

 

A riportot Pók Tímea készítette

 

 

Tisztelt Nézőnk!

Ha kérdése van a hónap színészéhez, az Arcképcsarnok szereplőjéhez, kérjük, írja meg, amire kíváncsi!

fonixmuhely@gmail.com

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép  |