Hírlevél 2008. január

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

10 éves a Főnix!!!

     Főnix Művészeti Műhely 1998-2007    

    

Hartai Laura a Piroska és a farkas című előadásban,

Piroska szerepében.

 

Az előadás január 22-én és 23-án öt alkalommal látható Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési Központ színpadán.

 

Fotó: John

 

 

Márciusban ismét indul a 0. évfolyam

a Főnix Művészeti Műhely színiiskolájában, a Drámastúdióban.

 

A felnőtt jelentkezők (18-26 évesek) számára induló kurzus lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók a színiiskola elkezdése előtt, három hónapon át, heti 4 órában csak a színészmesterséggel ismerkedjenek.

A 0. évfolyam alkalmas erőink felmérésére, tehetségünk megpróbálására, kíváncsiságunk kielégítésére, félelmeink elcsitítására.

A 0. évfolyam hallgatói választ kaphatnak a színházzal és önmagukkal kapcsolatos kérdéseikre.

 

Információ a felvételi meghallgatásokról: Bicskei Kiss László 06-20-384-6658

 

A Főnix Drámastúdió az a színiiskola, ahol a kiváló eredménnyel végzett növendékek szerepekhez, szerződéshez juthatnak a Főnix Színházi Műhely társulatában. (lásd: Színházi Műhely/Társulat; Színházi Műhely/Előadások; Színházi Műhely-Aktuális).

 

Helyszín: Vasas Művelődési Ház Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.

Követelmény: legalább öt, fejből tudott irodalmi anyag, műfaji megkötés nélkül

A felvételi meghallgatás ingyenes!

 

 

Felhívás!

 

A Főnix Színházi Műhely működésének 10. évében lehetetlen helyzetbe került.

A Gutenberg Művelődési Otthon bezárása után a társulat próbahely nélkül maradt, s alkalmi helyszíneken dolgozva működik az évad kezdete óta.

Kérünk minden művészetpártolót, mecénást, támogatót és színházbarátot,

intézményt akár vagy magánszemélyt,

segítsen!

Segítse, ha teheti, alkalmas próbahellyel a Főnix Színházi Műhely működését, hogy 31. bemutatónk megszülethessék!

 

Köszönet, ha elolvasta kérésünket,

köszönet, ha gondolkodott rajta,

köszönet érte, ha tett valamit.

Bicskei Kiss László

a Főnix alapítója

20-384-6658

 

Arcképcsarnok

Hartai Laura

A Főnix Színházi Műhely társulatának tagja

 

Mikor kezdtél el színészettel foglalkozni?

Kiskoromban más céljaim voltak. Annak idején sokat jártunk különböző színházakba anyukámmal. Egyszer az öcsém észrevett a Pesti Estben egy hirdetést, másnap anyu felhívta a megadott számot, és 1996-ban így kerültem a Harlekin Gyerek Színházi Társulathoz, aminek Lénárt Laci volt a vezetője.

Hogy jutottál a Főnix Drámastúdióba?

Lénárt Laci hívott át a Főnixbe. Tizenhat évesen elkezdtem járni a középiskolás osztály mellett párhuzamosan a felnőtt osztályba is, mivel a Harlekinben három évet már elvégeztem, és úgy gondoltam, hogy tovább szeretnék lépni és új dolgokat tanulni.

Mit jelent számodra az itt eltöltött nyolc év?

Nagyon fontos évek voltak ezek. Ebben az időszakban nőttem fel. Nem biztos, hogy emberileg és érettségben itt tartanék, ha nincs a Főnix. A szakmával nagyon sok mindent megtanultam. Hát nagyon sűrű volt. Tizenhat évesen szinte gyerekként kerültem ide. Sokáig én voltam a legfiatalabb, most Makray kiütött ebből a pozícióból.

Mi az a legfontosabb dolog, amire a színpad tanított meg?

Sokat nyitott rajtam a színház. Mielőtt színészettel kezdtem volna foglalkozni nagyon zárkózott gyerek voltam. Mostanra sokkal jobban figyelem a külvilágot. Érzékenyebb vagyok a külső ingerekre és sokat fejlődött az emberismeretem.

Mit jelent az, hogy színésznő vagy?

Meghülyülnék, ha csak egy könyvelőirodában dolgoznék. A negatív és pozitív energiákat és feszültségeket ki kell élni. A színház lehetőséget ad számomra, hogy minden érzést és hangulatot megéljek, hogy kiadjam magamból a dolgokat. És nagyon jó érzés, amikor visszakapom a nézőtől a szeretetet, mert megkapta az üzenetet. A legnagyobb élményem az volt, amikor apa az egyik előadás után sírva ugrott a nyakamba. Annál nincs jobb…

Van, akit példaképednek tekintesz?

Nincs konkrét példaképem. Van sok színész, akit kedvelek, előadásokon esetleg lopok tőle szösszeneteket. Sok mindenkit megfigyelek, tanulok tőle és igyekszem beépíteni a saját színészetembe a magam módján, amit tőle ellestem. Emberileg mindig voltak olyan emberek, akikről példát vettem, de nincs egy konkrét.

A legtöbb darabban főszerepet bíz Rád a rendező. Te hogyan értékeled önmagad? Szerinted melyek munkádnak azon aspektusai, amelyeknek a sikereidet köszönheted?

Amikor első osztályos voltam megkaptam a Csongor és Tündéből Tünde szerepét. Először nagyon nem hittem magamban, de nagyon meg akartam csinálni. Ez gyakran mai napig így van velem, hogy sokszor vannak kétségeim, hogy képes vagyok-e jól megcsinálni egy szerepet. De aztán nekivágok a dolognak és igyekszem túlnőni magamon. Sokat szoktam gondolkodni egy-egy szerepen, ami segíti a haladást. Úgy gondolom, hogy fogékony vagyok a rendezői instrukciókra, és végre is tudom azokat hajtani. Úgy érzem, hogy jól tudok együtt csapatban dolgozni, és akikkel eddig dolgoztam, ők is jó partnerek voltak ehhez.

Mire vagy a legbüszkébb?

Sok mindenre büszke vagyok. Ezek nem feltétlenül nagy dolgok. Leginkább bátor nekilódulásaim töltenek el büszkeséggel, azok a helyzetek, amikor túlnőttem önmagamon.

Kivel szeretsz együtt dolgozni?

Sok mindenkivel. Az Angyalok próbáján például nagyon jó volt, hogy Makrayval olyan könnyen egymásra tudtunk hangolódni. Ez egy nagyon pozitív élmény például. Az Ördöghegy-próbák folyamán Pásztor Zsolttal is megéltem egy egymásra találást. Sokat beszélgettünk akkoriban a próbák után is, és ez közelebb hozott minket egymáshoz. Ezek nagyon pozitív élmények. És rengeteg ilyen van. A közös dolgok és célok közelebb visznek minket egymáshoz.

Mit szeretnél a színészettel elérni?

Érettségi után egyszer megpróbáltam a színművészetit és a második rostáig jutottam. Később nem próbálkoztam, mert úgy éreztem nem az én utam, ezért nem próbálkoztam többször. Most az a célom, hogy meg tudjak élni ebből. Azt szeretném, hogy csak ez legyen a dolgom. A színészet az a szakma, amiből szeretnék megélni.

Szerepálmod?

Nincs konkrét. Sok jó szerep van. Amikor színészvizsgára készültem, akkor sok jó drámát olvastam. Szinte mindegyikben találtam nekem tetsző szerepet, amit szívesen el is játszottam volna. Az egy más kérdés, hogy az a szerep egyébként mennyire illene hozzám, lehet, hogy a rendezőnek soha nem jutnék eszébe a szerep kapcsán, és teljesen távolállónak érezné a karakteremtől. Sok szerepet nagyon szívesen kipróbálnék, a legkülönbözőbbeket.

Mi a három legfontosabb dolog számodra?

A család, a színház, a barátok, a társaság. Ez együtt és az egészség.

Mit vársz a 2008-as évtől?

Azt, hogy sokkal jobb legyen, mint 2007. Voltak mind a privát magánéletemben, mind a Főnix Művészeti Műhely életében negatív hatások. Azt kívánom, hogy egy csomó jó előadásunk legyen, jó sok nézővel és oldódjon meg a próbahely kérdése.

 

A riportot Pók Tímea készítette

 

 

Tisztelt Nézőnk!

Ha kérdése van a hónap színészéhez, az Arcképcsarnok szereplőjéhez, kérjük, írja meg, amire kíváncsi!

fonixmuhely@gmail.com

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép  |