Hírlevél 2007. november

 

 

 

 

vissza

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Aktuális

 

10 éves a Főnix!!!

     Főnix Művészeti Műhely 1998-2007    

    

Pásztor Zsolt Balga szerepében

Vörösmarty Mihály:

Csongor és Tünde című előadásában.

Körülötte a három "rossz manó" (Kurrah, Duzzog, Berreh):

Király Vivien, Balog Anikó, Kőhegyi Sarolta.

Az előadás november 26-27-én látható a Tatabányai Jászai Mari Színház színpadán

 

 

Felvételi meghallgatások a Főnix Drámastúdióban a 2007-2008. tanévre

 

A Főnix Művészeti Műhely színiiskolája, a Főnix Drámastúdió tizedik alkalommal indítja el  felnőtteknek (18-26 év)

I. évfolyamát.

 

A Főnix Drámastúdió azok színiiskolája, akik munka vagy tanulás mellett, levelező tagozaton, hétvégi órák során kívánják megszerezni mindazt az ismeretet, tudást, tapasztalatot és gyakorlatot, amely a színészi minősítés jogszabályi feltétele.

A tanév 10 hónapos, év végi (nyilvános) vizsgák: 2008. június 21-22.

Tantárgyak: színészmesterség, mozgásszínészet, pantomim, zenés mesterség, hangképzés, akrobatika, beszédtechnika, művészi beszéd, elmélet (művészettörténet, színháztörténet, dramaturgia, műelemzés).

A tanári kar a színházi szakma magasan képzett mestereiből áll (lásd: Drámastúdió/Tanárok).

Az I. évfolyam órái vasárnapi napokon vannak.

 

A Főnix Drámastúdió az a színiiskola, ahol a kiváló eredménnyel végzett növendékek szerepekhez, szerződéshez juthatnak a Főnix Színházi Műhely társulatában.

 

Felvételi meghallgatások: szeptember 8., 9., 15., 16., 22., 23., 29., 30. a meghallgatás időpontja valamennyi napon 10 óra!

Helyszín: Vasas Művelődési Ház Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.

További információ: 0620-384-6658

Követelmény: legalább öt, fejből tudott irodalmi anyag, műfaji megkötés nélkül

 

A felvételi meghallgatás ingyenes!

 

 

 

Felvételi meghallgatások 14-17 éves jelentkezők számára!

 

A Fiókák osztálya felvételt hirdet középiskolás korú, a színjáték, a színház iránt érdeklődő tehetséges fiatalok számára.

 

Felvételi meghallgatások: szeptember 8., 9., 15., 16., 22., 23., 29., 30.

a meghallgatás időpontja valamennyi napon 10 óra!

Helyszín: Vasas Művelődési Ház Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.

További információ: 0620-384-6658

Követelmény: legalább öt, fejből tudott irodalmi anyag, műfaji megkötés nélkül

 

A felvételi meghallgatás ingyenes!

 

 

Ismét elindul a Főnix Drámastúdióban a Csőrikék osztálya 6-13 éves jelentkezők számára!

(akik szeretnék megtenni első, játékos lépéseiket a színjáték, a színészet útján)

 

Felvételi meghallgatások: minden szombaton és vasárnap 10 órakor (előzetes bejelentkezés alapján)

 

Az órák időpontjai: péntek 15 órától 19 óra 30-ig

Helyszín: Vasas Művelődési Ház Budapest VIII., Kőfaragó u. 12.

 

További információ: 0620-384-6658

 

 

 

Tíz év

 

CAPTATIO BENEVOLENTIAE

fohász az isteni jóindulat elnyeréséért

 

Jól van az, Uram, hogy 10 évesek lettünk. Jól van, hogy függetlenek maradtunk. Függetlenek mindentől, ami nem kapcsolódik szorosan a művészethez, a művészeti neveléshez, a színházhoz. Függetlenek maradtunk politikától, trendektől, divathullámoktól – így függetlenek maradtunk támogatástól, kitüntetésektől is. Talán ez is jól van így.

 

De nem maradtunk függetlenek a nézőktől. A valóságtól. A mától. A segítő kezektől, amelyeket felénk nyújtanak, s amit mi is kinyújtunk mások felé.

 

Megkaptuk cserébe a sikert. Nem hivatalos elismerések formájában: a nézők figyelme, nevetése és könnye estéről estére igazolja, hogy jó úton járunk. Egykori színinövendékeink, akik most országszerte játszanak, s akik itt kezdték tanulni a színészmesterséget: sikerük a miénk is.

 

10 éve, a színiiskola első vizsgáján ezek a sorok kerültek a nézők elé:

Önök hamarosan egy vizsgaelőadást látnak – egy újszülött színiiskola növendékeiként először lépünk Önök elé, először állunk figyelmük kereszttüzében, először érezzük majd az Önök hatalmát, az Ezerfejű Cézár, a közönség életet vagy halált jelentő ítéletét, tapsát, nevetését, mosolyát vagy könnyeit.

Nevünk még a sajátunk, vizsgadolgozatokon, oklevélen szerepel csupán, s hogy a köz ismertsége megforgatja-e a világban, csak remélni tudjuk.

De akárhogy is lesz, ez a gyötrelmesen hosszú év már a miénk – nem vagyunk ugyanazok, akik tavaly ősszel voltunk. S hogy mindazt, ami velünk történt, hogyan használjuk – döntsék el Önök, akár ismerősként ülnek most itt, akár az első találkozásunk ez.

S ha Thalia és Melpomené istenasszonyok kegyükbe fogadnak, Önök pedig megajándékoznak figyelmükkel, ezt az első lépést követni fogja a többi.

Szórakozzanak jól!

 

Köszönjük, Thalia. Köszönjük, Melpomené. Köszönjük Önöknek, Hölgyeim és Uraim.

Köszönjük, Uram, ezt a tíz évet.

 

Arcképcsarnok

Pásztor Zsolt

A Főnix Színházi Műhely társulatának tagja

 

Mit jelent számodra színésznek lenni?

Egyrészt színészként megpróbálok olyasmit megmutatni az embereknek, ami felhívja a figyelmüket valamilyen külső problémára, másrészt saját benső félelmeimet, örömeimet, gyötrelmeimet, érzelmeimet próbálom meg kijátszani magamból. Igyekszem kibillenteni az embereket abból az egysíkú érzelmi és gondolati posványból, amelyben általában léteznek. Törekszem adni nekik valamit, ami kicsit kimozdítja, és előrébb viszi őket.

Számodra hivatás a színészet?

Igen és nem. Úgy érzem még nem értem el ezt az állapotot, de e felé törekszem. Az életemet egyre inkább ez alá rendelem. Most már ez a legfontosabb. Hivatás akkor lesz, ha életem minden napjának minden percében színészként tudok gondolkodni és megfigyelni a környezetemet. Nem azt értem alatta, hogy megjátszom magam. Az a célom, hogy kontaktust teremtsek az emberekkel, hogy figyeljem őket és tanuljak az életből.

Mit jelent ma független színház színészének lenni?

Nehéz megítélni, mivel kőszínházi keretek között még nem játszottam. Csak az egyik oldalt látom. A kőszínházban szerintem az a jobb, hogy ott folyamatosan működő alkotói közösség van. Egy otthon, vagy egy második otthon ahová haza térnek a színészek. A független színház viszont kevésbé polgári. A mai kőszínházi előadások egyre technikásabbak, felszínesebbek és laposabbak, rosszfajta közízlést szolgálnak ki., általában a közhelyesebb színház felé mozdulnak. A független színház is választhat több utat. Vannak például olyanok, akik hakniznak egyfolytában. Az a társulat, amelyben játszom, jófajta színházat csinál, érzékeny, érző, gondolkodó színházat, viszont az a probléma, hogy csak a próbákon és az előadásokon vagyunk együtt. Mindenkinek van civil élete. Erős kapocs van közöttünk, de mégsem egy igazi, művészileg tápláló összenövés, amire szerintem szükség lenne.

Mi lesz úgy általában a színház sorsa 10-20-30 év múlva?

Elég nehéz megítélni. A mostani tendenciákat látva, valószínűleg el fog tolódni még inkább a szórakoztatás irányába. Azt látom, hogy a mai fiataloknak egyre kevésbé van igényük magára a színházra, mivel egyre inkább gyorsuló, napról napra agresszívebb világban élünk, és ezt a színház nem tudja úgy nyújtani, mint a film. A fiatalok akciót igényelnek, nincs türelmük mélyebbre hatolni. Talán azért ennyira nem reménytelen a helyzet. Mindig van egy-két jófajta színházi kezdeményezés, amire be is ülnek az emberek. Keresni kell olyan utakat, amikkel becsábíthatjuk a gyerekeket a színházba. A nevelésüket és az irányításukat fontos időben elkezdeni. A színházi megjelenítési formák a jövőben szerintem egyre inkább a filmezés irányába fognak haladni, és ez erősebb technikai hátteret követel majd meg.

Ha ma újra kezdenéd, akkor is a színészetet választanád?

Igen. Egy éve határoztam úgy, hogy ennek szentelem az életemet. Feladtam ezért a korábbi életvitelemet, pedig jól jövedelmező szakmám volt, úgyhogy azt hiszem igen, ezt választanám. Megéri az áldozatot és azt az energiát. Sok öröm van benne, nagyon sok.

Mikor kezdtél el színészettel foglalkozni?

1997 őszén iratkoztam be a Harlekin Színitanodába.

Mit csinálnál másképp, ha most kezdenéd el a Főnix Drámastúdiót?

Ha most visszamennék a kezdethez, akkor talán kicsit komolyabban venném a dolgokat. Elnagyoltan futottam rá erre az egész színház-dologra, akkor még nem voltam képes feladni érte a civil karrieremet.

A Főnix Drámastúdió első, 2000-ben végzett osztályába jártál. Tíz éve életed része a Főnix Művészeti Műhely. Hogyan értékeled az itt töltött évtizedet? Mit jelentett a Te életed szempontjából?

Az elmúlt évtized kötődést jelent a színházhoz, a színészi léthez. Sok marhulást a kollégákkal, ugyanakkor elég sok megpróbáltatást is, részben a civil és a színházi lét között feszülő elég nagy ellentétek miatt. Itt is, mint minden színházban megvannak a különböző összezördülések, a szeretlek-, gyűlöllek kapcsolatok, amik erőteljesen jelentkeznek a nyitott érzelmi állapot miatt. Tartoztam és tartozom olyan emberekhez, akiket nagyon szeretek, tehát a családom gyakorlatilag.

A hétköznapi életben sokszor kaplak azon, hogy cinikusan oda pirítasz az embereknek. A színpadon viszont nagyon jól áll neked a jámbor, kedves karakter. Amikor bájos nagy macit vagy kiszolgáltatott kisembert játszol hova tűnik el a cinizmusod?

Nagyon egyszerű erre a kérdésre a válasz. Ami a színpadon megjelenő pozitív karakter, a jólelkű kiszolgáltatott kisember, az vagyok én. A cinikus részem az pusztán egy védekezési reakció, nem megbántani akarok vele másokat, hanem csak elrejteni az érzéseimet.

Van olyan terület a színész lehetséges feladatai között, amit nem igazán szeretsz?

Nincs. A testi alkatomból kifolyólag a mozgásos dolgoktól jobban félek. Sorolhatjuk ide az akrobatikát, a táncot és bármilyen akciódús jelenetet. A próbafolyamat középső fázisát sem szeretem, amikor az első próbákon megtalált karakter teljesen eltűnik. Nagy munka, amíg a próbák végére már a tényleges karakter megszületik, ami csak nyomaiban emlékeztet a kiindulási pontra. Valamint nem szeretem, ha a rendező előjátszik.

Melyik volt az eddigi legkedvesebb szerepeid?

Nehéz dönteni. Nagyon szeretem a Csongor és Tündében Balgát, mert egyrészről mókás, életvidám, földhözragadt, tenyeres-talpas figura, ugyanakkor tele van szenvedéllyel és vággyal, hogy megtalálja a kedvesét. Keresi a helyét a világban. A másik kedves szerepem az Örgdöghegyben Colonel, mivel eddig őt volt a legkomolyabb és legnehezebb feladatom megteremteni. Nagyon szerettem még a Romeo és Jeanette-ben Lucient. Karakterben ő áll hozzám a legközelebb, csak amikor őt játszottam még nem voltam beérett színész.

Van szerepálmod?

Igazából nincs. Az a lényeg hogy minél erőteljesebb, színesebb karaktereket játszhassak, és minél fordulatosabb legyen a karakter sorsa. Régebben Dosztojevszkijtől Az őrült naplóját akartam megcsinálni. Talonban van, de még nem vagyok rá érett. Kell hozzá 10-15 év. Talán.

 

A riportot Pók Tímea készítette

 

 

Tisztelt Nézőnk!

Ha kérdése van a hónap színészéhez, az Arcképcsarnok szereplőjéhez, kérjük, írja meg, amire kíváncsi!

fonixmuhely@gmail.com

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép  |