Fiatal nők, kékben és pirosban

 

 

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Fel

 

Aktuális

 

 

Műsoron

 

Társulat

 

FŐNIX-Tojás Díj

 

Archívum

Galéria

Videó

Sajtóvisszhang

Hubay Miklós: Fiatal nők, kékben és pirosban

színmű egy részben

„A raffinált gyűlölködők sohase halnak meg. … A szerelmes bakák, azok igen…”

In memoriam Hubay Miklós

 

Bemutató: 2011. november 20. RS9 Színház

 

Hubay szinte reménytelenül tekint az ember esélyeire; a gyűlölködés tenyészete és a szerelem pusztulása már a Késdobálókban is haraggal töltötte el. "A raffinált gyűlölködők – mondja ebben a darabban – sohase halnak meg. Nézd meg, mennyi öreg politikus van meg hadvezér. Százévesek! A szerelmes bakák, azok igen, azok meghalnak. De a háborús uszítók, a gyűlöletgócok az emberiségben, azok mumifikálódnak és tovább élnek." A konfliktus az ép emberségű romantikus hősök és a lelkileg sérült gyűlöletgócok között létesül. Ugyanez a drámai összeütközés ismétlődik meg a háborús sorozat további egyfelvonásosaiban: a Fiatal nők, kékben és pirosban (eredeti címe: Felismerés és búcsú; 1964) és a Mint a gyümölcs a fán (1968) című darabokban. Hubay ezúttal is romantikus hőst keres, és tiszta hőseit a sátáni gyűlölködők áldozataivá teszi. Színpadának lényeges eleme a borzalom, amely nála egyszerre romantikus és modernista; ezt a borzalmat borítja költészetének "ködfátyolába". Hermann István helyesen jegyzi meg, hogy ezek az elemek az operalibrettó műfajában vannak leginkább a helyükön. Hubay drámaírói alkata ebben az esetben a librettistákéhoz áll közel. A C'est la guerre – Petrovics Emil zenéjével – nem véletlenül aratott sikert az operaszínpadon.

A Magyar Irodalom Története 1945-1975

 

Szereplők:

 

János    

Bálint Örs

Márta

Bognár Anita

Hemmelerné    

Tirczka Albertina

Borka

Preyer Enikő

Nyomozó

Tarr György

Rendezte: Bicskei Kiss László

 

 

 

Még a fenti, száraz lexikon-tényeken is átsüt Hubay Miklós személye, személyessége. Az, hogy viszonya, igazi gondolati-érzelmi-indulati kapcsolata volt a világhoz, a XX. századhoz, s az új évezredhez is.

Kortalan bölcsességével nem először találkozhat a néző a Főnix Színház előadásaiban: most a tavaly végzős színinövendékek lépnek – immár színész-jelöltként – közönség elé a Fiatal nők, kékben és pirosban című színműben. Ezúttal is, mint már évek óta mindig: nem segítik csillogó díszletek, fényes jelmezek, színpadi látvány-elemek játékukat. A színésznek önmagának kell megteremtenie mindazt, amiért Önök, kedves közönségünk, eljönnek a színházba: az empátiát, az együtt-dobbanó szívek varázslatát, az igazi „interakciót” színpad és nézőtér között. S a megélt jellemeken keresztül a szerző örökérvényű humanizmusát. In memoriam Hubay Miklós.

Szeretettel ajánlom figyelmükbe a jövő színészgenerációjának első, figyelemre méltó lépéseit.

 

Bicskei Kiss László

 

Kapcsolat  

|   +3620-384-6658 Bicskei Kiss László  |  

fonixmuhely@gmail.com  |  

Facebook   |

   Impresszum  |  

 

Oldaltérkép