A funtineli boszorkány

 

 

 

Főnix Művészeti Műhely

 

Fel

 

Aktuális

 

 

Műsoron

 

Társulat

 

FŐNIX-Tojás Díj

 

Archívum

 

Wass Albert: A funtineli boszorkány

dráma két felvonásban

Ősbemutató

 

Bemutató: 2008. október 11. Pestszentimrei Közösségi Ház

 

zene és kép

 

Szereplők:

Nuca

Hartai Laura / Facskó Marica

Kocsmáros

Zsitva József / Kassai László

Tóderik

Rékai Nándor

Mitru    

Durkó Zoltán

Éltető báró

Bicskei Kiss László

Dumitru

Kassai László

Asszonyok

Bakos Panna, Bognár Anita, Szávai Katalin, Vén Friderika, Weisz Ildikó, Zernovácz Erzsébet

Ferenc

Hole Dániel

Csendőr

Farkas Zoltán

Cigányasszony, Öregasszony    

Árpád Andrea / Boldizsár Tünde

Gáspár

Farkas Zoltán / Makray Gábor

Iván

Guttin András

Bandilla

Varga Tamás

Öreg

Cser Sándor

Juon

Balázs András

Pap

Gránicz Gábor / Balázs András

Kisfiú

Kiss Zsófia sz.n.

Díszlet: Neudold Júlia

Dramaturg: Juhász Ákos László

Rendezte: Bicskei Kiss László

 

Most, miközben ellentmondó politikai információk árasztanak el bennünket, mikor személyes és nemzeti jövőnk egyformán tele bizonytalansággal, mikor igazságot hamisságtól szétválasztani nehezen tudhatunk, s csak hihetjük az igazat, mikor emberi, társadalmi, személyes értékeink, belső értékeink, mindaz, amire szüleink tanítottak, eltűnni látszanak, mikor szavaink jelentése megváltozik, s már nem tudhatjuk, ki mit ért, gondol amögött, amit mond, egy olyan előadást szeretnék figyelmükbe ajánlani, mely tisztaságával, szókimondásával, értékrendjének csorbítatlan keménységével szembefordul a zűrzavarral, a hazugsággal, az önzéssel és a kirekesztő gondolatokkal.

Wass Albert személye régóta kavar viharokat maga körül. A funtineli boszorkány című műve azonban, melyet a Főnix Színházi Műhely állított elsőként színpadra, még a legelfogultabbakat is elgondolkodásra késztette. Hiszen a hősnő nemzetisége román, körülötte sok nemzetiség kavarog konfliktusokban és egyetértésben; de emberségük vagy embertelenségük nem nációjuk függvénye. Igazságukat vagy önzésüket nem az határozza meg,[ milyen nyelven szólnak. Emberi nagyságukat vagy kisstílű akarnokságaikat nem nacionális hovatartozásuk irányítja.

Ez az előadás egy tiszta pont a körülöttünk kavargó bizonytalanság-áradatban. Kis sziget, ahol néhány órára a szavak visszakapják eredeti jelentésüket, ahol a kimondott szónak súlya és következménye van, ahol az emberség mértéke a tett, és ahol tetteinkért, szavainkért felelősséggel tartozunk. Néhány óra abból a világból, mely itt van ugyan most is körülöttünk, a hétköznapjainkban, valamennyiünk gondolkodásában és szívében, de e nagyvárosi-nagyvilági zajban gyakran nem halljuk meg hangját, s a pillanat kísértései vagy akarásai mentén mozogva tesszük a dolgunkat. Ez az előadás tiszta gondolataival, tiszta szándékaival, tiszta értékrendjével és tiszta nyelvezetével talán hozzásegít bennünket a hétköznapok tisztánlátásához is.

 

Bicskei Kiss László

 

 

Kapcsolat   +3620-384-6658   fonixmuhely@gmail.com    Facebook